Comfort op maat voor elk gebouw

“Uiteindelijk is elk project maatwerk”, zegt Raimond Taal, commercieel directeur van robatherm Nederland. “In ons werkveld hebben we te maken met zeer diverse gebouwen met vaak een complexe opgave voor het binnenklimaat. Voor elk van die gebouwen ontwikkelen en bouwen wij de pasklare luchtbehandeling oplossing. robatherm producten staan voor een hoge standaard met betrekking tot kwaliteit, hygiëne en duurzaamheid.”

Lees verder

De projecten van robatherm Nederland zijn vaak de meer complexe projecten. Zorginstellingen, kantoren, ziekenhuizen, zwembaden, winkelcentra, scholen, laboratoria en daarnaast ook de conditionering van lucht in vele industriële processen. Gebouwen met veel verschillende ruimten met een eigen vraag om een comfortabel binnenklimaat. De specialisten van robatherm nemen de installateur veel werk uit handen en voorzien hen van een pasklare oplossing. Raimond Taal: “We leveren onze producten in veel gevallen plug and play. De onderdelen worden opgenomen in een speciaal ontwikkelde behuizing voorzien van de hoogste Eurovent standaards. In veel projecten wordt er geprefabriceerd zodat de installateur allen noch zorg hoeft te dragen voor het aansluiten van de luchtkanalen en de elektrische voeding. Daarin denken we natuurlijk ook mee om dit zo duurzaam mogelijk te realiseren.”

Niche markt

“We konden ons ook begeven op de markt van eenvoudige projecten, maar dan heb je ook veel meer concurrentie. Hoe ingewikkelder het wordt, hoe meer concurrenten afvallen. Anderen hebben hier minder ervaring of het is moeilijker te maken. We hebben veel geleerd de afgelopen jaren en dus ook veel ervaring opgedaan. Wij adviseren, engineeren en produceren luchtbehandelingskasten voor een specifieke plek voor een specifiek gebouw.”

“We proberen het verlengstuk te zijn van installatiebureaus. Wij brengen kennis en handjes mee in het proces. We ontzorgen hen van dit deel van het installatiewerk Luchtbehandelingskasten met de bijbehorende regeltechniek. We werken in opdracht van de installateur naar de gewenste oplossing. Wij werken de laatste tien jaar steeds meer met vaste partners. Samen proberen we het goed te maken tegen een nette prijs.”

“We zijn in 1990 onder de naam Monair Luchttechniek B.V. begonnen maar opereren sinds 2013 onder de naam robatherm Nederland. robatherm GmbH is een gespecialiseerde fabrikant uit Zuid Duitsland. Ze leveren wereldwijd en staan hoog aangeschreven in de HVAC (heating, ventilation en airconditioning) markt. We engineeren met een specialistisch programma van robatherm maar daarnaast zorgen we er natuurlijk voor dat de installaties aan de specifieke eisen van onze Nederlandse opdrachtgevers voldoen. We hebben tenslotte in Nederland weer een eigen manier van werken.

In Lelystad voegt het bedrijf onder andere besturingstechniek toe. Ook warmtepompen worden veel gecombineerd en in Lelystad samengevoegd met de in Duitsland geprefabriceerde kasten. Luchtbehandelingskasten uit de serie TrueIndividual bieden maat gesneden oplossingen tot ca. 320.000 m³/h.

Behuizing

Als aangegeven komen de installaties in een speciaal ontwikkelde omkasting. “De apparatuur kan in het gebouw staan, maar ook op het dak in de buitenlucht of in een kelder. Je moet ten alle tijden condens op de apparatuur voorkomen dus besteden we veel zorg aan de behuizing. Ze zijn van hoge kwaliteit. We passen herbruikbare, circulaire materialen toe. Het is een expertise waarin wij ons ook al vele jaren onderscheiden.”

Zo hebben de robatherm luchtbehandelingskasten een speciale coating voor zwembaden, waardoor de extreme vochtbelasting geen gevolgen heeft voor de levensduur. Ontvochtiging wordt verzekerd via de buitenlucht of met behulp van geïntegreerde energie-efficiënte warmtepompen. En de rooftop units van Robatherm zijn complete weerbestendige units voor alle klimatologische omstandigheden in de wereld.

Bereikbaar

De kleine organisatie staat dicht bij de klanten. “Ik heb er zelf een hekel aan als je een voicemail krijgt of in de wacht wordt gezet. We zorgen ervoor dat je snel wordt doorgeschakeld naar de persoon die over het project gaat. Daarom hebben we hier in Lelystad ook een balie met een receptionist die de klanten helpt. Ook al komen er niet veel klanten aan de deur.”

“Voor ons is er soms ook een rol in het onderhoud. Tegenwoordig monitoren we op afstand. De machines geven hun informatie door en wij kunnen op basis van die gegevens preventief onderhoud plegen.”

Meer capaciteit

“Toen ik 36 jaar terug begon werkte we met erg gedateerde referentiejaren.  Je ging uit van een zomersituatie van 28 graden en rekende uit wat nodig was om de comfort situatie van 24 graden binnen te bereiken. Wij gebruiken in ons vak de NEN5040 voor het laatste referentiejaar. De laatste jaren liggen o.a. door de verandering van ons klimaat de eisen van onze opdrachtgevers echter steeds hoger. Nu ga je soms al uit van 32 graden buitenlucht in de zomers in je berekeningen. Dat betekent dat je nu niet vier, maar acht graden moet overbruggen om het comfortniveau van 24 graden te halen. Een verdubbeling van de capaciteit. De opwarming van de aarde heeft ook grote gevolgen voor onze installaties.” Zoveel mogelijk van het gas af is de vraag inmiddels al jaren in ons landje. In renovaties is dat nog niet zo eenvoudig omdat een goede schil ontbreekt.

Bij renovaties van grote gebouwen zou je verduurzamen ook het liefst elektrisch willen oplossen, maar dat is erg moeilijk. Neem bijvoorbeeld een installatie bij de renovatie van een groot flatgebouw in een stedelijke omgeving. De balkons/galerij vormen grote koudebruggen, de schil en de slechte beglazing is ook niet meer van deze tijd en er is vaak te weinig ruimte voor zonnepanelen en daarmee is het bijna onmogelijk om volledig van het gas af te kunnen.”

We denken graag mee met de installateur die zich met dit soort vragen geconfronteerd ziet. De capaciteit kunnen we leveren. We koelen ook koelhuizen en zorgen ervoor dat bakkers comfortabel kunnen werken in bakkerijen. De eerste oplossing in het verduurzamen van bestaande gebouwen is te zorgen voor een goede isolerende schil van het gebouw. De rest lossen wij op met onze units met minimale distributieverliezen en hoog gebruiksrendement.”

De als compleet geleverde luchtbehandelingskasten waarin de regeling, koel- en verwarmingssystemen geïntegreerd zijn, hebben als bijkomend voordeel dat ze minder ruimte innemen en er één verantwoordelijke partij ontstaat. Door de prefabricage in de fabriek in Lelystad en hoge efficiëntie van planning en levering verkort de installatietijd op de bouwplaats en worden faalkosten geminimaliseerd.

Gerobotiseerde productie

De robatherm producten worden gemaakt in Zuid-Duitsland. “Hier is zoveel mogelijk geautomatiseerd. Robots verzorgen het maatwerk plaatwerk door veel gebruik te maken van lasertechnieken. Maar de productielijn blijft flexibel. We kunnen hier van een eenvoudige ventilatorbox tot een complexe dakcentrale laten maken.” Taal verwijst naar een filmpje op de website [ https://www.youtube.com/watch?v=Aoyz9wMU-hg ] dat het productieproces in een paar indrukwekkende minuten toont. “Een robot last bijvoorbeeld de roestvast stalen lekbakken waar het condens of druppels van filters in worden opgevangen. Dat moet natuurlijk lekvrij en corrosie werend zijn. We kunnen hier maatwerk vragen van de robot die altijd dezelfde kwaliteit levert. Volgens de hoogste classificatie van Eurovent,” Eurovent is de toonaangevende Europese certificering instantie voor luchtbehandelingsunits. “Dit geautomatiseerde productieproces in Duitsland heeft als voordeel dat we maatwerk tegen een goede prijs kunnen realiseren. Mensen denken dat maatwerk duur is. Natuurlijk is een standaardoplossing in aanschaf goedkoper, maar wat je eraan moet doen om het passend te maken, is weer heel kostbaar. Je hebt te maken met allemaal verschillende gebouwen. Met andere gebruiksruimten, verschillende plafondhoogten, verschillende wensen van gebruikers. Dan is een op maat gemaakte oplossing een heel goed alternatief.”

robatherm Nederland
monair Luchttechniek B.V.
Platinastraat 63
8211 AR Lelystad
T +31(0)320 281 166
E info@robatherm.nl

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur