Een goed binnenklimaat als bouwsteen
voor een goede gezondheid

Als het binnenklimaat van de woning niet op punt staat dan draag je daar als bewoner de gevolgen van. Een belangrijk aspect daarvan is natuurlijk de luchtkwaliteit. Niemand komt graag thuis in een muffe woning, maar er hangen ook concrete gezondheidsproblemen aan vast.

Daarnaast is akoestiek echter ook niet te negeren. Die heeft een verrassende grote invloed op de gezondheid. Gelukkig zijn er kwalitatieve oplossingen om beide aspecten te verzorgen.

De gevolgen van slechte of te weinig ventilatie

De luchtkwaliteit in een woning wordt vaak beoordeeld via de CO2- en vochtwaardes. Er zijn richtwaardes waar wij ons als mens goed bij voelen en als daarboven of -onder gegaan wordt dan ervaren we wat last.

Effecten op de algehele gezondheid

Wanneer je de woning isoleert en luchtdicht maakt, creëer je zonder goede ventilatie meteen ook een verminderde luchtkwaliteit in huis. Verse lucht komt niet binnen en vervuilde lucht wordt niet afgevoerd naar buiten toe.

De gevolgen zijn:

  • Verhoogd risico op luchtwegenaandoeningen zoals astma en allergieën
  • Verhoogd risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen
  • Mogelijke effecten op het immuunsysteem

Effecten op fysieke en mentale prestaties

Iedereen maakt het eens mee. Je zit in een onfrisse ruimte en je krijgt een benauwd gevoel. Misschien krijg je wel een licht gevoel in het hoofd. Je concentratie zakt, de hoofdpijn komt op. Typische verschijnselen wanneer je te lang in een slecht geventileerde ruimte zit.

Dit zijn de mogelijke gevolgen:

  • Negatieve invloed op productiviteit, concentratie en cognitieve functies
  • Negatieve invloed op slaap en stemming
  • Gebrek aan energie
  • Schimmelvorming en vochtproblemen

We brengen 90% van onze tijd binnenshuis door. Door het in-en uitademen vervangen we de verse, zuurstofrijke lucht binnen zo door vervuilde lucht die rijk is aan CO2. Daarnaast neemt ook de luchtvochtigheid toe, zoals tijdens het douchen. Zonder goede ventilatie in huis ontstaan er schimmels en vochtproblemen.

Dit zijn de mogelijke gevolgen:

  • Nefast voor jouw gezondheid en dat van je huisgenoten, zoals we al zagen in punt 1.
  • Risico op CO-vergiftiging

Dat is uiteraard ook zonder rekening te houden met de alom gekende schade die vocht kan toebrengen aan de structuur van de woning.

De gevolgen van slechte akoestiek

Akoestiek is de stille dooddoener. We weten allemaal wanneer de akoestiek in een ruimte of woning slecht is, maar we weten niet altijd zo goed wat dat nu met ons doet.

Effecten op de algehele gezondheid

De gevolgen op de gezondheid zijn vooral een gevolg van stress. Langdurige blootstelling aan slechte akoestiek kan leiden tot een verhoogd stressniveau, met alle klassieke gevolgen van stress.

  • Hartkloppingen
  • Verhoogde bloeddruk
Effecten op mentale prestaties

De effecten op je mentale vermogen zijn ook niet te negeren. Een ruimte met een lange nagalm, of waar je quasi-permanent achtergrondgeluid moet ondergaan zijn op lange termijn nefast voor je mentale gemoedsrust.

  • Hoofdpijn
  • Negatieve invloed op concentratievermogen
  • Negatieve invloed op stemming (prikkelbaarheid, …)
  • Verhoogde vermoeidheid
Oplossingen op maat

Om een gezond binnenklimaat te creëren kunnen we dus niet om deze twee factoren heen kijken. Welke oplossingen zijn voor handen?

Akoestiek

Akoestiek wordt veelal aangepakt door de structuur van de woning. Om buitengeluid tegen te gaan kan gekozen worden voor isolatieglas. Een omheining of haag rondom de woning helpen ook al heel wat om het geluid van de straat af te weren.

Om het geluid binnen te verbeteren moet je al wat creatiever zijn: tapijtjes, stoffen meubels, muren met akoestische panelen…

Ventilatie

De oplossingen voor ventilatie kunnen we, kort gezegd, splitsen in twee groepen. Oplossingen met natuurlijke toevoer van lucht en oplossingen zonder natuurlijke toevoer van lucht.

Bij de ene wordt verse buitenlucht de woning in getrokken doorheen ventilatieroosters. Bij de andere wordt die de woning in gepompt via het ventilatietoestel.

Op vlak van ventilatie zijn beide een prima oplossing, maar ze kunnen wel op hun eigen manier een invloed hebben op die akoestiek die we net zo fijn willen houden.

Ventilatie én akoestiek

Bij de oplossingen zonder natuurlijke toevoer heb je uiteraard beperkt last van geluid van buitenaf. Het enige wat je akoestische oase van rust kan doorbreken is werkingsgeluid van de installatie zelf. Vandaar dat heel veel van deze toestellen uitgerust zijn met de nodige akoestische mantels en intern geïnstalleerde dempingsmousses.

Natuurlijke toevoer brengt echter een ander type uitdaging met zich mee. Er is namelijk bewust gekozen voor het binnenlaten van lucht van buitenaf, en dat gaat dan weer gepaard met een grotere kans op storend buitengeluid.

Om dát aan te pakken heb je gespecialiseerde oplossingen nodig. Ventilatie boven het raam of door de gevel speciaal ontworpen met het idee om buitengeluid buiten te houden. We komen in de wereld van akoestische ventilatie. Natuurlijke toevoeroplossingen uitgerust met akoestische demping.

Uit het leven gegrepen

Vandaag worden al talloze projecten uitgevoerd waar belangrijke stappen gezet werden om ventilatie toe te passen zonder het comfort van de bewoners in het gedrang te brengen. Met de toenemende verstedelijking is het namelijk vaker en vaker het geval dat in de hoogte gebouwd wordt op bijzonder drukke plaatsen.

Stadskernen, woontorens naast treinstations of gebouwen in drukke uitgaansbuurten. Het is allemaal mogelijk en allemaal hebben ze nood aan een comfortabel binnenklimaat op vlak van ventilatie én akoestiek.

Zo ook voor woontoren Point of View. De Herenstraat in Nieuwegein is een drukbezochte buurt en de geluidsberekening bij aanvang van het project wees al vlug uit dat het om een locatie met stevige geluidsproductie gaat. De architect zocht dus een oplossing om intensief te kunnen ventileren zonder geluidsoverlast te veroorzaken.

Binnenklimaat in de woning van morgen

Het is vandaag al een realiteit. Ventilatiemogelijkheden die akoestisch bijdragen aan de woning, mét een esthetische meerwaarde.

Bij DUCO geloven wij al jaren in het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat voor elke woning. Ventilatie combineren met akoestiek is daarom ook een vanzelfsprekende evolutie geweest. Deze oplossingen spelen een sleutelrol in de woningen van morgen.

Ervaar zelf welke mogelijkheden op vandaag beschikbaar zijn en master your sound.

DUCO Ventilation & Sun Control
Handelsstraat 19
B-8630 Veurne
T +32 (0)58/33.00.33
E info@duco.eu

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur