Grip op kosten met CALC

Een succesvol project valt of staat met een goede kostenraming, prognose en inzicht in directe en indirecte (bouw)kosten. Het is dus van groot belang om de kosten nauwkeurig in te schatten, te onderbouwen en om ze inzichtelijk te maken. Daarom heeft Bakker&Spees, speciaal voor de GWW-sector, de software CALC ontwikkeld.

 

Met CALC kun je elk complex kostenvraagstuk uitwerken. De intuïtieve calculatiesoftware geeft je volledig overzicht. Je kunt gebruik maken van onze branchespecifieke sjablonen, of sjablonen geheel op maat naar jouw bedrijfsvoering. En dat op alle rekenniveaus die je maar wilt. Zo weet je zeker dat je altijd de detail uitwerking krijgt die voor jouw calculatie noodzakelijk is.

Elke euro in je vizier

Met CALC kun je direct intuïtief calculeren en toch volledig overzicht houden. Alle informatie is direct in beeld en logisch gepresenteerd. Zo zie je bijvoorbeeld wanneer je een Work Breakdown Structure (WBS) opstelt, meteen de gedetailleerde werkbeschrijving en direct daaronder de kostenelementen (Cost Breakdown Structure (CBS)). Een totaal overzicht in een oogopslag en dus geen losse vensters of pop-ups met informatie die je zelf met elkaar moet vergelijken.

Tijdens het calculeren zorgt de software ervoor dat real-time in hetzelfde scherm de kostensamenvatting wordt bijgewerkt. Zo hoef je niet steeds te schakelen tussen verschillende schermen of printvoorbeelden.

Vraagt jouw bedrijfsvoering om de calculatie verder uit te splitsen naar routes, materiaalkeuze, milieu impact of andere specificaties? We weten uit de praktijk dat veel kostendeskundigen en calculatoren worstelen om die berekeningen meteen inzichtelijk te krijgen. Met CALC kun je deze extra dimensies direct toevoegen aan je rekenmodel. En ook deze informatie wordt direct getoond op je scherm. Zo krijg je grip op alle kosten.

Stamgegevens

Om goed te kunnen calculeren heb je een gegevensbibliotheek nodig, pas als dit op orde is kun je snel en efficiënt werken. Deze gegevensbibliotheek noemen wij Stamgegevens en is een standaardonderdeel van CALC. Met stamgegevens beheer je alle kostenbestanden gemakkelijk op één plek. Zo zorg je ervoor dat elke calculatie is voorzien van actuele informatie. En omdat het online is, kun je er altijd en overal bij.

Stamgegevens is speciaal ontwikkeld om data te beheren. Bij data kun je denken aan materiaallijsten, werkpakketten maar ook aan compleet gecalculeerde objecten of (raam)contractprijzen. Zo kun je voor elke calculatie of kostenraming zelf kiezen welke gegevens je wilt (her)gebruiken.

Meer weten?

Laten we kennismaken!

Bij Bakker&Spees houden we het contact graag persoonlijk. We kunnen dan ook niet wachten om jou en je organisatie te leren kennen. Maak in deze video alvast virtueel kennis met Michiel Banus en de CALC software.

Plan een presentatie

Geld koppelen aan CO2 in één tool

Het CALC team ontwikkelt ook sjablonen op maat. Zo hebben we in samenwerking met de gemeente Enschede een CO2-sjabloon gerealiseerd om te ondersteunen in het behalen van de klimaatdoelen van het Parijs Akkoord. Inzicht in CO2-uitstoot is natuurlijk de eerste stap. Michiel Banus, Productspecialist CALC, vertelt: ‘We hebben deze software ontwikkelt zodat het razendsnel sjablonen kan maken op vragen van de markt.’ Sander Lubbermans, verandermanager circulariteit en energietransitie bij gemeente Enschede, kwam met zo’n vraag: ‘We zochten een goede tool om inzichtelijk te maken wat de CO2-reductie kost en oplevert.’

Stappen zetten in circulariteit

Met het nieuwe sjabloon krijgen kostendeskundigen bij gemeenten niet alleen inzicht in kosten, maar ook in de uitstoot. Sander vertelt: ‘De CO2-reductie is een goede graadmeter om te bepalen hoe je in circulariteit stappen aan het zetten bent. Zo kunnen we op deze manier erachter komen of we op koers liggen bij het behalen van de gemeentelijke klimaatdoelen. Ik zie het klimaatdoel in 2030 zeker nog als haalbaar, mits we in beeld kunnen krijgen welke maatregelen genomen moeten worden. Als we de uitstoot en bijbehorende kosten van bouwprojecten in kunnen zien, weten we ook aan welke knoppen we moeten draaien.’

Invloed van geld op milieu

En dat is precies wat je in CALC kan doen: aan meerdere knoppen draaien. Michiel: ‘Naar aanleiding van de vraag van gemeente Enschede, hebben we in nog geen twee weken het sjabloon ontworpen om milieukosten aan eurokosten te koppelen. In CALC kan je je stamgegevens uitbreiden met MKI-, NOx- en CO2-waarden. Deze gegevens kun je al in de ontwerpfase toepassen omdat in de kostenraming je kostendragers ook worden voorzien van milieu-impact-getallen. Zo heb je meteen inzicht in de impact op het milieu en de bijbehorende kosten daarvan.

Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, pioniert gemeente Enschede dus met een CO2-dashboard. Met dit dashboard brengt de gemeente de CO2-uitstoot met bijbehorende kosten in kaart en wat CO2-uitschieters zijn. Aan de hand van de data kijken ze naar mogelijke oplossingen om de uitstoot te reduceren. Door bijvoorbeeld in beeld te brengen hoeveel minder uitstoot je hebt door de inzet van meer elektrische machines. Maar ook om hoogwaardiger her te gebruiken of andere materialen in te zetten. Al deze afwegingen moet je dan wel tegen de mogelijke extra projectkosten afwegen. Daar helpt de software CALC bij.

Plan een presentatie

Amstel 141F
1018 EP Amsterdam
T 020 – 638 14 89
E info@bakkerspees.nl

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur