Na ruim een halve eeuw is het zover: er komt een geheel nieuw type raamdorpel op de markt. Het is een baanbrekend product, want niet gemaakt van steen of metaal, maar van glasvezel. Raamdorpel ‘IsoSill’ (geregistreerd merk) geeft antwoord op het lang bestaande probleem van de koudebrug onder ramen in verder goed geïsoleerde gevels. En die zijn er steeds meer, want de bouw verandert onder invloed van de klimaatverandering.
Raamdorpels kennen we eigenlijk al zolang er kozijnen zijn. Ze worden veelal gemaakt van zware materialen: keramiek, natuursteen en beton. Daar kwamen aluminium en tot slot – ruim een halve eeuw geleden – Holoniet bij, een composietmateriaal. Maar dat was en is het dan. Veel ontwikkeling zien we niet in deze bedrijfstak als het gaat om het basisproduct. Bart Tenbült zag in de jaren daarna zijn bedrijf groeien en groeien, maar hij zag ook de vorm- en materiaalverandering bij de gevels waarin zijn raamdorpelelementen komen. ’Isolatie’ is het trefwoord dat bij hem de vraag opriep of er geen betere oplossing was te bedenken voor de bijna onvermijdelijke koudebrug in die goed geïsoleerde gevels. Na twee jaar stoeien met de bestaande raamdorpels gooide hij het over een andere boeg: terug naar de tekentafel zogezegd, oftewel: helemaal vanaf nul een nieuw type raamdorpel met optimale isolatie en koudebrugloze aansluiting bedenken.
Zoektocht naar oplossingen
Het is vanuit deze eigen maatwerkproductie dat het kwartje viel bij Bart Tenbült. Een kwestie van ‘out-of-the-box’ denken. Bart zei het al eerder: “De bouw verandert. Er komen steeds beter geïsoleerde gevels op de markt, met veel dikkere isolatielagen, een afwerking van stucwerk of steenstrips en we zien een toenemende combinatie met houtbouw. Het betekent dat een zware raamdorpel niet meer kan leunen op een stevige ondergrond zoals de traditionele bakstenen buitenschil. Als tussenoplossing kiezen we dan voor metalen hoekijzers als ondersteuning, maar dat levert wel een flinke koudebrug op en dat staat haaks op de gewenste optimale isolatiewaarde van de gevel.”
Het werd het startpunt van een jarenlange zoektocht. Het vernieuwende product moest redelijk eenvoudig te maken zijn, uiteraard op maat, en verder licht van gewicht zijn. En natuurlijk moest de innovatie voldoen aan de belangrijkste eis: optimale isolatie. Dat in de eerste plaats bepaalde de keuze voor EPS als kern.
IsoSill: De isolerende raamdorpel
EPS is licht, draagkrachtig, gemakkelijk te vormen en het heeft een zeer hoge isolatiewaarde, precies de eigenschappen die Bart zocht voor de nieuwe raamdorpel. Door vervolgens GVK (glasvezel-versterkt kunststof) als omhulling te gebruiken was de innovatieve IsoSill-raamdorpel geboren.
De kern van EPS wordt omhuld door een 3 mm dikke laag glasvezel. Die omhulling is zowel isolerend, sterk en licht van gewicht als goed bestand tegen stoten en gemakkelijk op maat te maken. Volgens Bart zijn deze raamdorpels supersterk en zo nodig gemakkelijk te repareren. De maximaal leverbare lengte uit één stuk is 3 meter en er komen op termijn meerdere dieptevarianten naast de huidige standaarddiepte van 160 mm. De kopschotjes van glasvezel worden er aan de kopse kan tegen aan gelijmd, waarna de op maat gemaakte raamdorpels worden afgewerkt met een tweecomponenten lak die er – in kleur – op wordt gespoten.
Met zijn gewicht van 3 kg per meter zijn de innovatieve raamdorpels vele malen lichter dan die van keramiek, natuursteen en beton en dat heeft zo z’n eigen voordelen. Duurzamer te vervoeren en zonder hulpmiddelen tot grote lengten in het werk te leggen.
Google+