Eenvoudig en doeltreffend: Plakfolie op lamellen van rolluiken verminderen de opwarming in de zomer en isoleren in de winter.

De isolatiekracht van dunne maar sterke zilveren folie

Lees verder

De dunne maar zeer sterke isolatiefolie van TONZON staat aan de basis van nieuwe innovatieve producten. Oprichter directeur Ton Willemsen van TONZON zoekt steeds weer nieuwe toepassingen om onze woningen met minimale toevoeging van isolatieproducten comfortabeler te maken. Praktisch toe te passen, lichtgewicht, weinig materiaalgebruik, maar een grote impact op het energieverbruik en het comfort van woningen.

Een rol isolatietape voorzien van een extra isolerende en zonwerende laag is nieuw in het assortiment van TONZON. De tape breng je aan op lamellen van roldeuren en luiken voor kozijnopeningen. Directeur Ton Willemsen: “De rolluiken gebruik je in de zomer om zon te weren en in de winter om warmte besparen. In de zomer worden ze wel heet. De binnenkant van de rolluiken stralen ook de warmte tegen het glas.

Deze speciaal ontwikkelde tape plak je aan de binnenkant tegen de lamellen van de rolluiken. In de zomer en in de winter bespaar je nog eens 40 procent door het tegenhouden van de uitstroom van warmte. Het is een product dat precies op maat van de lamellen is te bestellen en het kan door de mensen zelf worden aangebracht.”

Na de TONZON producten voor vloeren en wanden zorgt Willemsen voor een constante stroom aan ideeën om ook de andere lekken in gebouwen te dichten. “Ramen zijn eigenlijk de grootste boosdoeners en hoewel je glassoorten hebt met een aardige isolerende waarde, laat zelfs HR++ glas nog te veel warmte door. Dus hebben we een aantal oplossingen bedacht in de vorm van rolgordijnen waarmee je onze folies als extra zonwerende, of in de winter juist isolerende werking kunt gebruiken voor de kozijnopeningen.

Reflecterende rolgordijnen helpen energie besparen.

Met een warmtebeeld camera legt Tonzon de werking van de folie onder vloeren vast.

Wil je wel de warmte van de zon doe je het rolgordijn naar boven. In de winter is het langer donker, dan houd je de rolgordijnen langer naar beneden en bespaar je bij enkel glas tot wel 70 procent extra. Bij HR++ nog 30 procent en bij driedubbel glas versterkt het de werking met nog 20 procent. De witte achterzijde reflecteert de warmte voor 75 procent terug de kamer in maar we hebben ook een zilveren variant die dat nog beter doet.

Tenslotte is er ook een folie die eenvoudig is vast te klippen aan lamellen van verticale jaloezieën waarmee de bestaande lamellen een uitstekende isolerende werking krijgen. “Het is hoopgevend. Ik denk dat we met deze simpele maar effectieve producten een flinke impact kunnen maken. We werken aan de ontwikkeling van gordijnen. Er loopt al een project in het kader van armoedebestrijding. Dankzij de gordijnen krijgen mensen een koeler huis en zullen ze in de winter energie besparen. Ook als de woningcorporatie het glas zal verbeteren blijven de gordijnen bijdragen aan betere isolatie in de winter en zonwering in de zomer.”

“Ik verzin de producten bij wijze van spreken sneller dan onze marketingafdeling aan kan”, zegt Willemsen. Het tekent de bevlogenheid waarmee TONZON haar missie en visie tot daden brengt; “In onze moderne wereld wordt klimaatverandering een alsmaar groter probleem. Ons bedrijf zet zich in om op klantgerichte wijze te werken aan een groener milieu. Onze koolstofarme producten dragen bij aan een gezondere leefomgeving.”

Nieuwbouw

Dat begint met een kleine footprint in de productie en het transport, en komt tot uiting in de prestaties van het product in de gebruiksfase. Willemsen verbaast zich over hoe makkelijk bij vloeren in de nieuwsbouw gekozen wordt voor beton en EPS isolatie. “Het bureau WE berekende dat de toepassing van beton in combinatie met EPS isolatie in vloeren bij nieuwbouw de CO2 uitstoot 6,5 procent hoger is dan wanneer een houten vloer met TONZON folie zou worden gebruikt. “En dat is alleen nog maar tijdens de bouw. Gedurende de levensduur zijn de verschillen ook groot en aan het eind kan je ons materiaal makkelijk scheiden en hergebruiken.”

“Om de footprint te verlagen zal je toch naar andere materialen moeten in de nieuwbouw. En we bewijzen dat dit kan: heel concreet is ons materiaal nu toegepast bij de seriematige prefab huisjes van een vakantiepark. De aannemer was zeer gecharmeerd van ons vloeren verhaal en besloot in dit project naast de vloer ook in wanden en daken TONZON oplossingen toe te passen. Het ontwerp had een vaste stramienmaat en wij konden zo de isolatieproducten op maat leveren.

Het resultaat: lichte bungalows die in de zomer comfortabel blijven! Je zorgt voor nachtkoeling door de ramen open te zetten, wat met een betonnen vloer en woning moeilijker is. In de winter is de woning in een paar uur warm te stoken voor vakantiegangers. Dat voorverwarmen duurt met betonnen vloeren veel langer.” De vakantiewoningen worden in oktober geassembleerd.

“De renovatieopgave vereist innovatieve lichtgewicht oplossingen.”


Josink Esweg 47
7545 PN Enschede
T +31 (0)53 – 206 0266
E info@tonzon.nl

Renovatie

De grootste slag is te maken in de renovatie. Een enorme opgave, volgens Willemsen. “In de bestaande bouw moeten we veel dingen verbeteren op het gebied van gebouwisolatie. Het is mogelijk veel minder airco’s te gebruiken en toch een aangenaam binnenklimaat te hebben. Met de stijgende energieprijzen en straks weer de winter voor de deur, zijn mensen gemotiveerd om maatregelen te treffen. Zeker zij die afhankelijk zijn van de gasprijs.

Met kleine ingrepen kan al een groot verschil worden gemaakt. Willemsen noemt de radiatorfolie maar wijst ook op het energieverlies bij boilers. “Met de warmtebeeldcamera’s zie je hoeveel warmte verloren gaat rond de boilervaten. Door daar een TONZON folie over aan te brengen is zo’n vat beter geïsoleerd.”

“Het scheiden van luchtlagen dat bij onze vloerproducten de kern is van de isolerende werking is ook goed te realiseren in wanden. Achter een nieuwe gipsplaten wand brengen we folies aan die uit één stuk een volledige wand bedekken. Dan hoeven er geen koudebruggen te ontstaan en met een geringe dikte levert ons product een hoge isolatiewaarde. Concurrerende producten hebben een groter volume. Ons product kan je zelfs op de fiets naar je huis brengen. Er zijn geen vrachtwagens nodig om het materiaal te transporteren.”

De wereld

“Eigenlijk mag het niet meer. Nieuw bouwen grondstoffen delven. Als je de aarde ziet als één ecosysteem is het eigenlijk te veel en moeten we een pas op de plaats maken. Er is nog nooit zoveel uitstoot van CO2 geweest als het afgelopen jaar. Het zou goed zijn om alle productieactiviteiten tegen het licht te houden: wat stop je erin en wat wil je bereiken? De grote opgaven als de energietransitie lukt alleen maar wanneer we 3 dingen goed doen: eerst energie besparen, daarna energie besparen en tot slot energie besparen.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur