Herintroductie RESISTIT® ESK voor een betrouwbare water- en luchtdichting

Na jaren van afwezigheid produceert Carlisle CM Europa (CCM) weer RESISTIT® ESK. Een flexibel dichtingsproduct voor de dakgoot en gebouwschil met een EPDM toplaag en een hoogpolymeer SBS onderlaag. Senior marketing manager Benno Nijenhuis licht toe waarom de markt content is met de terugkeer van deze EPDM multi-oplosser. “Waar er hoge eisen gelden voor waterdichtheid en lange levensduur, bijvoorbeeld als toepassing in dak- en kilgoten, was de RESISTIT® ESK altijd de favoriet onder dakdekkers en installateurs”.

Lees verder

“Gootwerk en met name het realiseren van een afdichting met een lange levensduur is vaak een onderschat onderdeel van een gebouw”, zegt Benno Nijenhuis. “Het zijn kwetsbare delen van een platte of hellende dakconstructie, waar niet op kwaliteit bezuinigd mag worden. Een zelfklevende EPDM oplossing wordt vaak toegepast bij nieuwbouw in houten bak- of kilgoten en bij de renovatie van oudere zinken goten. Er wordt dan bewust voor EPDM gekozen vanwege een lange levensduur.

EPDM is ongevoelig voor UV/Ozon stralen en wisselende weersomstandigheden. Door het te verkleven in de gootconstructie is het gebouw verzekerd van jarenlange waterdichte afvoer van regenwater.

Nijenhuis: “Wij bieden nu weer ‘twee smaken’ voor deze toepassing, de al vertrouwde HERTALAN® easy stick GS (met Butyl kleeflaag) en dan nu ook de RESISTIT® ESK met een SBS kleeflaag.”

Met de overname door Carlisle in 2012 kwam er ook een nieuwe investeringsimpuls. Zo heeft CCM  haar capaciteitsoutput kunnen vergroten met de hypermoderne nieuwe fabriek in Waltershausen. Dat gaf dus ook weer de mogelijkheid de productie van RESISTIT® ESK te hervatten. Hiermee voegt CCM  het product weer toe aan het al omvangrijke pallet aan afdichtingsproducten voor de gehele gebouwschil.

‘Van bestek tot en met uitvoering zijn wij aanwezig’

Advies voor de hele gebouwschil
Carlisle biedt ondersteuning in elke fase van het bouwproces. Zowel bij opdrachtgevers, gebouweigenaren als bij de bestekschrijver, de architecten en het consultancybureau. Ook de aannemer, de ontwikkelende aannemer en natuurlijk de verwerker. Benno Nijenhuis van Carlisle: “We merken dat onze klanten het prettig vinden dan we aanwezig zijn op het dak als er behoefte is aan technische, praktische oplossingen. En ook eerder in het bouwproces stellen we onze kennis beschikbaar. Er zijn veel beslissingsmomenten in een bouwtraject en onze collega’s voorzien in elke fase de DMU graag van de gewenste informatie. We beschikken over een totaalpakket voor het duurzaam wind- en waterdicht maken van de gebouwschil, met zowel EPDM, Butyl als tegenwoordig ook witte en lichtgrijze TPO oplossingen. Gebouweigenaar, ontwerper en aannemer hebben daardoor met zo min mogelijk verschillende leveranciers te maken. En daarmee helpen we architecten en constructeurs met de lastige detaillering van het gebouw. Er is meer mogelijk dan ze kunnen overzien.”

Verschil en overeenkomsten

Een EPDM gootbekleding verlengt de levensduur van een dak- of kilgoot aanzienlijk. Door een bestaande of nieuwe goot in te werken met EPDM wordt de goot voorzien van een sterke afdichtingslaag die jarenlang zonder verlies aan kwaliteit functioneert. Nijenhuis: “Wij hebben in ons assortiment naast de RESISTIT® ESK ook de HERTALAN® easy stick GS, beide zelfklevende gewapend EPDM afdichtingsstroken. Je kunt voor lucht- en waterdichting van de gebouwschil dus altijd een EPDM toplaag aanbrengen, waarbij de keuze bestaat uit twee verschillende kleeflagen. Daarmee is voor elke uitdaging of wenselijke verwerking een oplossing voorhanden.”

De HERTALAN® easy stick GS is voorzien van een Butyl kleeflaag, dat geeft het product zeer specifieke eigenschappen. Nijenhuis: “Een EPDM folie is als product al goed luchtdicht (een zgn. hoge Mu-waarde) en samen met een Butyl is dit een nagenoeg luchtdichte oplossing. Dat heeft dus zijn voordelen bij bepaalde afdichtingsuitvoeringen. De EASY STICK GS wordt daarom veel gebruikt bij het luchtdicht maken van de gevels, rondom (stel)kozijnopeningen, ter plekke van dilataties of het afplakken van dorpels. Maar ook bij vrij hangende nieuwbouw houten goten of renovatie van geventileerde zinkengoten, pas je dit product bij voorkeur toe. We zien het daarom veel gebruikt worden door gevel- en dakspecialisten. Verder heb je bij de verwerking van de EASY STICK GS geen stroom nodig, het is een volledig zelfklevend systeem waarbij de naden worden afgeseald.”

RESISTIT® ESK heeft met haar SBS onderlaag weer andere eigenschappen, zo is deze minder luchtdicht en dat geeft weer andere mogelijkheden. Door de specifieke verwerkingseigenschappen past deze goed bij de werkzaamheden op het platte dak. Bijvoorbeeld aansluitende gootconstructies, maar ook geïsoleerde (kil)goten worden het best afgedicht met de RESISTIT® ESK. Door de geringe dikte van 1.6 mm is het een flexibel materiaal, je hebt geen brander nodig en de naden worden met hete lucht afgedicht. Zeer vergelijkbaar met de verwerking van de RESITRIX® dakbanen.”

Lees verder

Verwerking RESISTIT® ESK

Voor de goede hechting van de SBS hoogpolymeer met een geschikte ondergrond moet deze eerst voorzien worden van een primerlaag, met de vertrouwde RESITRIX® FG35 primer. De naden worden waterdicht aangebracht met hete lucht, waarbij de naadkwaliteit visueel zichtbaar is middels een uittredende rups. Nijenhuis “Ondanks de gewapende EPDM is het een zeer flexibel materiaal, zo zijn binnenhoeken eenvoudig in te vouwen. Het materiaal is tevens compatible met zowel RESITRIX® als onafgewerkte bitumenbanen.”

“Het is wel belangrijk op te merken dat een RESISTIT® ESK niet als dakafdichting kan worden ingezet, daar is die namelijk niet op getest.”

“Het verwerken is eenvoudig en is ook opgenomen in ons trainingsprogramma. Met onze Carlisle Academy spelen wij in op zoveel mogelijk kennisoverdracht, training en verwerking van onze EPDM afdichtingsproducten RESITRIX®, HERTALAN® en RESISTIT®. Naast onze focus op het platte dak bieden wij tevens trainingen voor het afdichten van gootconstructies. Vaak worden beide in ons trainingscentrum gecombineerd omdat tegenwoordig de dakdekker of installateur beide doet. Daarnaast verzorgen wij deze trainingen ook bij onze handelspartners (voor hun doelgroep) en voor dakdekkers en leerling dakdekkers bij Tectum in Nieuwegein. “

EPDM circulair

EPDM dakbedekking al sinds de jaren `60 veelvuldig toegepast als dakafdichting bij platte en lichthellende daken. Deze synthetische variant van een natuurlijk rubbersoort is van nature Uv- en ozonbestendig, bevat geen weekmakers en is blijvend flexibel. Dit levert een bewezen en gecertificeerde gebruiksduur van meer dan 50 jaar. Producent Carlisle ziet het marktaandeel EPDM dakbedekking in Nederland al een aantal jaren gestaag groeien.

Het materiaal is eenvoudig en veilig te verwerken zonder open vuur, is onderhoudsarm en een duurzame keuze door de circulariteit. Door de mogelijkheid EPDM te verwerken als een losliggend of mechanisch bevestigd daksysteem kan het materiaal bij renovatie of sloop gemakkelijk worden teruggewonnen.

Toepassing

De RESISTIT® ESK is in meerdere breedtes te leveren. De productcatalogus spreekt van toepassing bij het water- en luchtdichtende afdichtingen tegen gevels, in nieuwbouw houten kil- en bakgoten, bij renovatie van zinken goten. Verder kierdichtingen bij stelkozijnen en luchtdichting van openingen in kanaalplaatvloeren. Ook waterdichting in betonnen overgangen en dilataties is mogelijk. Met een levensduurverwachting van 50 jaar blijft het materiaal elastisch tot -30°C en kan het materiaal tot +80°C permanent worden belast.

“In nieuwbouw is het maken van de goten met RESISTIT® vanzelfsprekend. We zien ook een waardevolle toepassing in renovatie. Bijvoorbeeld bij het waterdicht maken van oude fabriekshallen met sheddaken renovatie van staalconstructies. We kunnen architecten en aannemers geruststellen dat wij in staat zijn de waterdichte oplossing te helpen realiseren. Ook bij die ingewikkelde vraagstukken.”

CARLISLE® Construction Materials BV
Industrieweg 16
8263 AD Kampen
T +31(0)38 339 33 33
info.nl@ccm-europe.com

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur