Hoe je jouw tussenwoning renoveert met Unilin Insulation

Wie een nieuwbouwhuis koopt, komt vandaag in een goed geïsoleerde woning terecht. Alle kennis die de afgelopen decennia is opgebouwd over isoleren wordt er breed toegepast. Hoe anders was dat met de miljoenen woningen die in de drie decennia na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd… Die werden snel neergezet, met meer oog voor de kwantiteit, dan voor de kwaliteit. Of anders gezegd: met amper aandacht voor energiezuinigheid. Gelukkig kan na-isoleren met producten van Unilin Insulation dan een grote impact hebben.

Lees verder

Eenvoudig toepasbare isolatieproducten

Unilin Insulation heeft een aantal gemakkelijk toepasbare isolatieproducten ontwikkeld die zeer geschikt zijn om voor specifiek die woningen toe te passen. En die brengen meteen twee voordelen met zich mee: de woningen springen van een laag energielabel D of E naar label A en bij renovatie vanaf de buitenkant zorgt het tevens voor een upgrade van de woning.

Maar eerst een paar cijfers. Van de ruim 8 miljoen woningen die er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2023 in Nederland bewoond werden, bestaat ruim 40% uit tussen- en hoekwoningen, veelal gesitueerd in gelijkvormige woonblokken in vrijwel alle Nederlandse steden en dorpen. Joost Blaauw, rayonmanager bij Unilin Insulation, kent de situatie goed. “Of het nu om koop- of huur gaat: veel van de bestaande woningen moeten vandaag verduurzaamd worden. Dan kan van buitenaf of van binnenuit. Ten opzichte van na-isolatie van buitenaf heeft dat als voordeel dat de woningen ook in esthetisch opzicht kwalitatief een impuls krijgen en weer jaren mee kunnen.” Maar er zijn wel zaken waar goed op gelet moet worden, waarschuwt hij. We nemen de mogelijkheden onder de loep.

Lees verder

Isolatie van gevel van buitenaf

Voor de na-isolatie van gevels heeft Unilin Insulation een gemakkelijk hanteerbaar en verwerkbare plaat ontwikkeld, het Utherm Wall L Flex-element. De platen hebben een Rc-waarde van 4,72 m2K/W. Nadat het buitenspouwblad is verwijderd, kunnen deze PIR-isolatieplaten tegen de ruwe binnenmuur geschroefd worden. Oneffenheden worden daarbij geneutraliseerd door de minerale wollaag van 25 mm die aan de binnenkant van de Utherm Wall L Flex-isolatieplaat zit. Blaauw ligt toe: “Op die manier voorkom je een valse luchtspouw of ongewenste convectie, die ontstaat door de nieuwe gevel die aan de buitenzijde tegen de isolatielaag aan wordt gecreëerd. Als de draagkracht van de fundering het toestaat, kan dat opnieuw een bakstenen muur zijn. Lichtere materialen als hout of HPL-platen zijn echter een goed alternatief. Meestal in combinatie met nieuwe kozijnen, biedt de verduurzaming in alle gevallen een unieke kans om de tussen- en hoekwoningen van een nieuwe en moderne uitstraling te voorzien.”

Isolatie van gevels van binnenuit

Lukt isolatie aan de buitenkant van de gevels niet, dan heeft Unilin Insulation perfecte oplossingen voor binnen. Gevels kunnen bekleed worden met Utherm Wall K-Gyp platen. De PIR-isolatie is aan beide kanten bekleed met een meerlaags gasdicht laminaat. Aan de zichtbare kant zit bovendien een 12,5 millimeter laag gipskarton, die meteen kan worden voorzien van een laag muurverf of behang. Deze platen behoeven dus verder geen nabewerking.

Isolatie-oplossingen voor schuine daken

Voor de isolatie van schuine daken heeft Unilin Insulation de Usystem Roof Reno-dakelementen, met een Rc-waarde van 6,0m2K/W. Deze elementen kunnen op het bestaande dakschot worden aangebracht en zijn er in vele uitvoeringen. Zo is het mogelijk om de elementen voor complexe daken op maat te maken en met een eenvoudige nummering er voor te zorgen dat ze op de goede plek op het dak komen. Ook dakelementen van het type Usystem Roof Reno Flex zijn uitermate geschikt voor de na-isolatie van daken. Deze isolatie-oplossing is samengesteld uit PIR isolatie gecombineerd met glaswol en drie vurenhouten tengels.

Wordt het schuin dak van binnenuit geïsoleerd, dan is de eveneens handzame en gemakkelijk verwerkbare Utherm Attic L Click-plaat de grote troef van Unilin Insulation. Deze isolatie-oplossing wordt vaak gebruikt als het dak zelf nog in een goede staat is. Na-isolatie en renovatie van een dak zou dan een vorm van kapitaalvernietiging zijn. De Utherm Attic L Click is een decoratief luchtdicht element, bestaande uit PIR-hardschuim, een witte afwerking en pvc profielen. Deze platen zijn in verschillende isolatiediktes en formaten leverbaar.

Met de isolatie kan bovendien een fors winst worden geboekt op het gebied van energiebesparing, immers: bij slecht geïsoleerde woningen vliegt 30% van de warmte via het dak naar buiten. Tel uit je winst!

Lees verder

Dakkapel ontwerpen en plaatsen

Wie naast een na-isolatie ook ruimte wil creëren op zolder kan zelf een dakkapel maken met de 3D-configurator van de Usystem Roof RD RBD-elementen. Door het invoeren van zaken als de dakhelling, de maten, de overstek en de vorm van de dakaansluiting kan u op de website van Unilin Insulation uw eigen dakkapel samenstellen. De ruwbouw dakkapel wordt uiteraard volledig geïsoleerd, prefab op de bouwplaats aangeleverd en kan direct geplaatst worden. Ook hier is weer sprake van maatwerk.

Vergunningen

Belangrijk punt van aandacht bij de isolatietoepassingen vanaf de buitenkant (voor zowel gevels als daken) is de verplichting om een omgevingsvergunning aan te vragen. Joost Blaauw: “Er moet terdege rekening worden gehouden met de welstandscriteria.’’ Elke gemeente heeft een eigen welstandsnota en toetst bij het aanvragen van een omgevingsvergunning of de nieuwe gevels en daken passen in de omgeving. Bij gevels speelt daarbij ook het feit dat door de isolatie de rooilijn van woningen iets naar voren komt. Wie als particuliere eigenaar gaat isoleren doet er verstandig aan om op te trekken met andere eigenaren in een woonblok. De uitstraling van een rij of heel blok woningen blijft dan gelijk en door de isolatie van gevels en daken goed op elkaar af te stemmen, is de kans op koudebruggen klein.

Blaauw’s woorden worden onderstreept door de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Ze hameren erop om tijdig een vergunning aan te vragen omdat isolatie aan de buitenkant niet altijd mag, bij voorbeeld bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kap-woningen, monumentale panden of beschermde stadsgezichten.

Zonnepanelen

In de energietransitie naar een gasloos Nederland is bovendien een belangrijke rol weggelegd voor zonne-energie. In dat verband mag volgens Blaauw niet onvermeld blijven dat álle dakoplossingen van Unilin Insulation constructief sterk genoeg zijn om de plaatsing van zonnepanelen mogelijk te maken. “Wij kunnen met onze passende oplossingen echt het verschil maken”, besluit hij enthousiast.

Veel zaken om rekening mee te houden bij grote renovaties. Wie door de bomen het bos niet meer ziet: Unilin Insulation heeft in een handzame brochure de zaken op een rijtje gezet met alle oplossingen die ze kunnen bieden. De brochure is hier te downloaden.

UNILIN Insulation bv
Beneluxstraat 1
5061 KD Oisterwijk
T (0)13 523 13 13
E info.nl@­unilin.com

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur