Sluiten van de kringloop in eigen beheer

Soprema levert op het gebied van gebouw isolatie een grote range aan producten die de totale gebouwschil kunnen isoleren. Met een groot bewustzijn over de impact die de industrie heeft op het milieu werkt het bedrijf hard aan het verminderen van de CO2 footprint en het recyclen van de gebruikte materialen. Salesmanager Jacco Dwars van het familiebedrijf vertelt over de grote stappen die al zijn gezet en het sluiten van de kringloop.

Jacco Dwars is sinds vorig jaar juni verantwoordelijk voor alle isolatiematerialen die Soprema in Nederland op de markt zet. Op het gebied van isolatiemateriaal heeft Soprema een productrange voor alle isolatievraagstukken in gebouwen.

Soprema begon als fabrikant van dakbedekkingen. Al snel betrok het bedrijf daar ook de isolatie onder de dakbedekking bij. “En de visie was, net als met de dakbedekking banen: dat gaan we zelf produceren. Diverse fabrieken werden gekocht en gebouwd.” Soprema groeide uit tot een internationale fabrikant op het gebied van waterdichting en isolatie met een jaaromzet van 5 miljard wereldwijd. Soprema telt bijna 10.000 medewerkers, 101 productiefaciliteiten, 17 research centers en 22 trainingslocaties wereldwijd.

Pavatex als isolatie in dampopen constructies

Er zijn 23 productie faciliteiten in Europa. “Nu is het met het relatief lichte en volumineuze materiaal verantwoorder om het transport te beperken. We willen onze CO2 footprint steeds verlagen. Dus kwamen er ook dicht bij Nederland, in Tongeren vlak over de grens bij Maastricht, productiefaciliteiten voor de productie van isolatiemateriaal.”

In Nederland brengt Soprema meerdere isolatieproducten op de markt waaronder:
  • Pavatex houtisolatie;
  • PIR;
  • Xps;
  • Pavatextil Katoenisolatie

Dwars is verantwoordelijk voor het team dat de producten op de markt zet. Ze gebruiken daarvoor het netwerk van bouwmarkten.

Houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie van Pavatex is een jaar of zes geleden overgenomen. Soprema heeft hiervoor een nieuwe productiefaciliteit midden in een duurzaam bosbouwgebied in de Vogezen (noordoost Frankrijk). Op het gebied van houtvezelisolatie zijn wij één van de grootste leveranciers in Nederland.

Het restmateriaal uit zagerijen dat vrijkomt bij de productie van planken, gebruiken wij als grondstof voor het isolatieproduct. We halen de vezels uit de houtkrullen en persen die tot hard plaatmateriaal of zachte dekens. Een zeer milieuvriendelijk product dat je na jaren van gebruik bij wijze van spreken gewoon in de tuin zou kunnen gooien, zodat het compost wordt als voeding voor de natuur.

Tot een aantal jaar geleden was dit materiaal vooral een niche product, maar nu wordt het ook grootschalig omarmd als duurzaam alternatief voor traditionele materialen. Het is uitermate geschikt voor dampopen toepassingen, houdt lang de warmte buiten en heeft goede akoestische eigenschappen. Het is een erkend biobased isolatiemateriaal dat past in het rijtje hennep, vlas en stro.”

PIR en XPS

De nieuwe XPS fabriek in Tongeren draait nu twee en een half jaar met een grote productiecapaciteit en efficiëntie. “Het unieke is dat we voor de productie gebruik maken van gerecycled EPS uit Nederland en België. EPS Nederland, dat de inzameling van EPS organiseert, is anderhalf jaar geleden gekocht en is nu onderdeel van Soprema. “We besloten hiertoe om de aanvoer van recycled materiaal in eigen hand te hebben.

Overal in Nederland zijn inzamelpunten. Zaag- en snijresten bij bedrijven of verpakkingspiepschuim  van bedrijven als Coolblue en Mediamarkt, maar ook de isolatieboxen uit de visindustrie worden ter plaatse door de EPS Nederland vrachtwagens geperst tot briketten en getransporteerd naar de XPS fabriek in Tongeren voor de productie van nieuwe XPS producten. Het percentage hergebruik in nieuwe producten is nog niet 100 procent, we proberen dat percentage op te voeren. Door deze kringloop beschikt de fabriek over een Cradle to Cradle Brons certificaat.

“Een klant die bij ons EPS of XPS koopt, krijgt een big bag mee om snij afval later weer op te halen. Er is geen enkel bedrijf die dat doet. Vooralsnog, want de waarde van gebruikt EPS neemt toe. Nog maar een paar jaar geleden werd EPS Nederland betaald voor het ophalen van EPS, nu is het een grondstof geworden en kopen we bijvoorbeeld grote partijen in bij milieustraten.”

“Als je lucht uit de EPS korrel perst heb je eigenlijk weer polyethyleen, de grondstof voor EPS en XPS. Het hergebruik kent maar één restrictie; sloop materiaal dat vervangen moet worden in de bouw waarin de brandvertrager HBCDD is verwerkt kunnen we niet meer gebruiken. Vóór september 2015 werd deze toevoeging gebruikt.”

“De voornaamste grondstof voor PIR isolatie is Polyol dat je kunt terugwinnen uit gerecycled polyester of plastic flessen. Het recycle percentage is nog laag, maar we streven ernaar om ook hier een volwaardige kringloop te realiseren.”

Soprema’s Pavatextil is een zachte thermisch-akoestische isolatieplaat op basis van katoenvezels, afkomstig van gerecycled textiel (85 procent)

Pavatextil is een thermo-akoestisch isolatiepaneel uit gerecyled katoen, voornamelijk jeans. Het is geschikt voor toepassing in circulaire bouwprojecten. Het materiaal heeft een goed isolerend vermogen tegen zowel de koude als de warmte. De panelen zijn dampopen en werken ook geluidsisolerend.

Campagne

“Het past in een nieuwe alles omvattende campagne met de slogan ‘Lets go to zero’. “Een paraplu waar al onze maatregelen onder komen te hangen die we inzetten om onze CO2 footprint te verlagen. We pakken dat ambitieus op door heel onze organisatie. Een voorbeeld daarvan is dat we binnenkort op de facturen vermelden wat de invloed is van het product dat je afneemt op de CO2 footprint.”

“Door een onafhankelijk en meetbaar systeem te ontwikkelen zou dat een bijdrage leveren aan de vermindering van de footprint voor bedrijven die onze producten gebruiken. EPS Nederland geeft al CO2 certificaten uit als je een ton of kuub materiaal hebt aangeboden. Dan heb je aantoonbaar CO2 bespaard.”

Advies

De grote organisatie geeft ruim aandacht aan het geven van advies over de toepassing van producten en het verbeteren van de isolatiewaarde van de gebouwschil. “We zijn een grote organisatie die ook persoonlijk advies geeft. De laatste tijd gaat dit vooral over het toepassen van biobased materialen. Er is nog veel onbekend in Nederland en ook wat terughoudendheid met name bij het dampopen bouwen met biobased materialen.

Als je bijvoorbeeld zorgt dat de dampremming aan de binnenkant groter is dan aan de buitenkant, dan doe je het goed. Dan kan ons Pavatex optimaal functioneren. Aannemers vinden dat nog een beetje eng. Door middel van een bouwfysische berekening kunnen we zien of de opbouw in orde is. Onze technische afdeling kan in een dag de informatie voor uw specifieke situatie leveren.

“Er zijn plekken waar Pavatex niet gebruikt kan worden. In een natte omgeving hebben we XPS en als wens je een hoge isolatiewaarde en er is weinig ruimte beschikbaar, dan hebben we oplossingen in PIR.” Waarmee Dwars in het kort de totaaloplossing op isolatiegebied van Soprema samenvat.

Jacco Dwars Soprema: “We pakken het verlagen van de CO2 footprint ambitieus op!”

Bijsterhuizen 40-08
6604 LW Wijchen
Nederland
T: +31 (0)24-377 32 73
E: info@soprema.nl

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur