Isolatiefolie voor een betere wereld

De vele voordelen van vloerisolatie

Nu iedereen nog eens kritisch naar de isolatie van de woning kijkt met de torenhoge energieprijzen en de koude seizoenen voor de deur, breekt Ton Willemsen, directeur van TONZON een lans voor het aanbrengen van zijn lichte isolatiefolie onder de vloer; “Het is een eenvoudig aan te brengen materiaal dat een aanzienlijke bijdrage levert aan de reductie van warmte uitstraling naar de koude bodem.” Eigen onderzoek met warmtecamera’s in de praktijk bewijst de werking van de isolatiefolie, waarvan de eigenschappen op meerdere fronten zorgen voor een aangename woonomgeving en een beter milieu.

TONZON Thermoskussens van dunne kunststof folie met reflecterend metaal, isoleren vloeren door stilstaande lucht en warmtestraling te reflecteren. Directeur Ton Willemsen van TONZON brengt het al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw op de markt. De vraag naar betere isolatie voor onze woningen klinkt luider dan ooit en Willemsen wijst ons daarom graag op de voordelen van zijn Thermokussens; “Andere vloerisolaties, zoals wol, purschuim en polystyreen zorgen voor stilstaande lucht. Dat remt wel de warmtestroom door geleiding,  maar aangekomen aan de onderkant wordt de doorgelaten warmte vol uitgestraald. Thermoskussens blokkeren deze uitstraling.”

Goede vloerisolatie is belangrijk. Willemsen: “Helaas ligt de focus van gebouweigenaren vaak op de isolatie van gevels en daken maar in Nederland is het verhogen van de vloerisolatie heel relevant. Maar het vergt wel een slimme aanpak. Als je een kruipruimte tochtdicht maakt ontstaat een isolerende luchtlaag van 60 cm. Daarmee zou je een Rc waarde van ongeveer 26 kunnen verwachten. Het isoleert echter nauwelijks omdat warmtestraling met een vermogen van 5 watt per graad per vierkante meter onverminderd zorgt voor energieverlies. Als ik die straling wegneem, dan zet ik wel een aanzienlijke stap.”

En dus levert TONZON al jarenlang producten voor onder onze vloeren in kruipruimtes. En steeds innovatiever; Het isolatiemateriaal wordt opgevouwen vervoerd naar de klant. De benodigde lucht wordt pas op de plaats van bestemming in het materiaal opgesloten. “Het is gemakkelijk aan te brengen, ook zelfbouwers passen de folies toe. TONZON is in Nederland met het Thermoskussen vooral bekend op het gebied van vloerisolatie. Maar inmiddels isoleren we ook voorzetwanden,  daken, radiatoren en zelfs ligbaden.”

Geschikt voor oud- en nieuwbouw
“Eén van de eerste ingrepen bij renovatie van oude woningen is vaak het vervangen van de houten vloer door iets van prefab beton met isolatie. De isolatiewaarde gaat erop vooruit. Je kunt een Rc waarde van 5 tot 5,6 halen. Maar met ons vierkamerkussen onder een houten vloer kun je zelfs de Rc waarde 7 bereiken. Reken maar uit hoeveel materiaal en arbeidskosten dit bespaart. Je zou het bijna vergunningsplichtig moeten maken de houten vloer niet te vervangen door een betonnen vloer. Maar dat is helaas niet mogelijk.”

Ook in nieuwbouw vindt TONZON toepassing. “Soms al snel na oplevering ervaren bewoners dat de vloer koud is. Het heeft zin om een vloer met een R waarde van 2,5 extra te voorzien van folies in de kruipruimte. Met onze folies brengen we de Rc waarde eventueel zelfs tot 8!”

Vloerverwarming straalt naar beneden

Nog steeds meet Willemsen de prestaties van TONZON producten in de praktijk. Op een donderdag begin januari dit jaar bezocht TONZON vier woningen waarvan er twee geïsoleerde vloeren hebben. In alle woningen laten de bewoners hun vloerverwarming dag en nacht aanstaan, omdat het anders te lang duurt voordat de woning weer op temperatuur is.

Die dag is het buiten circa 6° C. De onderkant van twee ongeïsoleerde vloeren blijken nog warmer dan de woonkamer zelf. De éne ongeïsoleerde vloer staat in Wierden. Hier is de temperatuur in de woning 20,7 graden, onder de vloer is het meer dan 23 graden. De tweede ongeïsoleerde vloer in het plaatsje Losser, heeft een kamertemperatuur van 20,7 graden en de onderkant van de vloer is meer dan 22°C.

“Het idee dat warmte alleen maar stijgt, blijkt een grote misvatting”, zegt Willemsen. “De stralingswarmte bepaalt een significant deel van de warmteoverdracht.” De vloerverwarming draagt haar warmte af naar de bodem en de funderingsmuren. Bij de woning in Wierden wordt de kruipruimtebodem door deze uitstraling zelfs warmer dan de woonkamer. De energiezuinigheid van de vloerverwarming is dus weldegelijk afhankelijk van een goede isolatie van de kruipruimte. De in nieuwbouw gebruikte standaard EPS-isolatie schiet hier tekort.

De muren geven hun warmte af aan de buitenruimte. Op het warmtebeeld is te zien hoe zelfs de aarde rondom het huis wordt opgewarmd. Het betreft hier woningen die bij de bouw EPS-vloerisolatie hebben gekregen met Rc van 2,5 m²K/W. Deze waarde werd toegepast van 1993 tot 2013. De Woningen zonder vloerverwarming meten op de funderingen waarden van 9 tot 10°C. Veel lager dus dan in de woningen met vloerverwarming.

Milieu Centraal adviseert op haar website bij vloeren met vloerverwarming minimaal Rc = 5,0 m²K/W toe te passen. Willemsen: “Dit is opmerkelijk omdat de huidige nieuwbouwnorm sinds 1-1-2021 voor vloeren slechts Rc = 3,7 m²K/W bedraagt en veel nieuwbouwwoningen wel vloerverwarming krijgen.” TONZON toont aan met warmtebeelden dat een extra isolatie onder conventionele vloeren een groot verschil kan maken in energieverbruik.

ir. E.L.C. Schiffstraat 220
7547 RD Enschede
Nederland
(053) 4332391
(053) 4337405
info@tonzon.nl
www.tonzon.nl

Weinig waardering

Het onderzoek stemt Willemsen somber over de kwaliteit van Nederlandse woningen. “Een bijkomend effect, hoorden we, is dat door het toepassen van de folie, bewoners geen last meer hebben van zilvervisjes. Het vochtgehalte in de woning vermindert aanzienlijk door goede vloerisolatie. Zelfs mensen in moderne nieuwbouwwoningen ervaren overlast van deze beestjes. Dat is eigenlijk schandalig. Nergens ter wereld is er zoveel energie nodig om een huis te bouwen dan hier in Nederland. En nog is het comfort niet optimaal. In de winter koude vloeren, vocht… Nee, ik heb weinig waardering voor de Nederlandse Bouwtechniek.”

En mede dankzij die gebreken verkoopt Willemsen zijn product onverminderd aan gebouweigenaren. Met een onlangs vernieuwde website worden klanten nog beter aan de gewenste hoeveelheden folie geholpen. Enorme prijsstijging van het product als gevolg van tekorten of energieprijzen heeft TONZON nog niet ervaren. “Voor het eerst in 10 jaar gaat TONZON de prijzen aanpassen. Deze zullen op 1 oktober echter met slechts gemiddeld 7 procent stijgen”, zegt Willemsen. “Dat is te danken aan de zeer lage CO2 footprint van ons isolatiemateriaal. Dit is van een heel andere orde dan van andere isolatiemateriaalfabrikanten. Voorlopig voorzien we geen leveringsprobleem. In het materiaal voor een hele woning, zit ongeveer twee blikjes cola aan metaal. Onze zonnepanelen kunnen het nog redelijk trekken. De transportkosten zijn in vergelijking met andere typen isolatiemateriaal vele malen minder.”

Betere wereld

Toen Willemsen met TONZON begon, was het klimaat nog geen issue. “De focus lag eind jaren 70 op

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur