In Nederland zijn circa 6,5 miljoen gebouwen toe aan renovatie. Een enorme opgave. Door alleen al oude dakramen te vervangen door nieuwe kunnen we een enorme verduurzamingsslag maken. FAKRO is al jaren koploper op het gebied van dakraamrenovatie. Met een ruim assortiment duurzame en ecovriendelijke (plat)dakramen en totaaloplossingen maakt de dakraamproducent het voor aannemers en woningcorporaties gemakkelijk om duurzaam te renoveren.
“De uitdagingen van duurzaam bouwen passen goed bij ons innovatieve karakter”, zegt Bart Peters, commercieel directeur van FAKRO Nederland BV. “Het is voor ons altijd belangrijk geweest om oplossingen te ontwikkelen waarbij kwaliteit, gemak en service hand in hand gaan. Vervolgens wilden we ook meerwaarde bieden op het gebied van circulariteit.” Speciaal hiervoor heeft het bedrijf de Life Cycle Service ontwikkeld. Een totaaloplossing voor een duurzame, projectmatige vervanging van dakramen. “Met deze service nemen we het hele proces van planning, demontage, montage, recycling en onderhoud uit handen. Hiervoor werken we samen met een aantal ketenpartners.” Het voordeel is dat er slechts één aanspreekpunt is en dat FAKRO de volledige dakraamrenovatie voor haar rekening neemt.
In een circulaire bouweconomie moeten alle materialen herbruikbaar zijn zodat er geen verspilling meer is. Dit is het vertrekpunt voor de Life Cycle Service. De service start met de opname van een project en planning. Vervolgens verzorgt FAKRO de demontage en afvoer van de oude dakramen waarna de nieuwe kunnen worden gemonteerd. De oude dakramen, ongeacht het merk, worden gerecycled zodat deze weer als grondstof of onderdeel kunnen dienen voor toekomstige projecten. De opdrachtgever ontvangt hiervan een officieel recyclingdossier. Op basis van een (verwachte) levensduur van 30 jaar stelt FAKRO een meerjarenonderhoudsplan op en biedt hiermee een beheermodel om waardebehoud van woningen en kwaliteit van dakramen gedurende de totale levensduur te waarborgen. De service is hierdoor ook geschikt voor de duurzame bouw van nieuwe woningen.
Om producten te kunnen hergebruiken moet je weten welke materialen erin zitten en in hoeverre deze losmaakbaar zijn voor toekomstig hergebruik. Peters: “Al onze producten hebben inmiddels een materialenpaspoort. Ook willen we dit jaar ieder product voorzien van een Levenscyclusanalyse. Op deze manier bieden we inzicht in circulariteit.” De Nationale Milieudatabase (NMD) verzamelt alle benodigde data om iedereen in de bouw inzicht te bieden in de milieuprestaties van producten. Op basis hiervan kunnen weloverwogen keuzes worden gemaakt. FAKRO was de eerste dakraamproducent met een product in de NMD. Dit jaar wil het bedrijf alle producten in de NMD geregistreerd hebben.
FAKRO blijft werken aan het (her)ontwerpen van producten zodat deze optimaal recyclebaar zijn en – gezien de toenemende grondstoffenschaarste – met minder grondstoffen hetzelfde blijven presteren. Peters: “Helaas hebben niet alle grondstoffen een eeuwige levensduur. Hout dat 30 of 40 jaar oud is kan niet altijd opnieuw worden gebruikt voor dakramen. Daarom hebben we FSC-bossen in eigen beheer. Aluminium, kunststof en glas kunnen wél worden hergebruikt. Zo bestaan de profielen van onze kunststoframen al voor 63% uit gerecycled kunststof. Nadenken over hoe we slimmer met grondstoffen en materialen kunnen omgaan blijft een uitdaging waar we graag onze kennis en jarenlange ervaring voor inzetten. Het mooiste licht van vandaag én morgen, dat is waar FAKRO voor staat en wat ons iedere dag weer drijft.”
Ontdek de voordelen van FAKRO op fakro.nl/duurzaam of bekijk de video hieronder; ‘FAKRO circulair dakraam’
FAKRO Nederland BV
De Ren 34
6562 JK Groesbeek
T +31(0)24 397 8095
E info@fakronederland.nl
Google+