Unilin Insulation heeft voor iedere renovatie of
transformatie een passende na-isolatie-oplossing

 

Midden mei vindt de vakbeurs Renovatie & Transformatie plaats in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Een beurs waar ook Unilin Insulation aanwezig zal zijn. In stand B065 vinden de bezoekers een groot aantal na-isolatie-oplossingen van Unilin Insulation, die stuk voor stuk een slanke en lichte PIR-isolatielaag als belangrijkste onderdeel hebben.

Lees verder

Volgens de organisatie van de vakbeurs is met het verbeteren van bestaand vastgoed in Nederland jaarlijks een bedrag van ruim 21 euro miljard gemoeid. Daarbij gaat het niet alleen om het renoveren en verduurzamen van bestaande woningen, maar ook om het transformeren van kantoren en winkelpanden. Door er woningen van te maken, een transformatie die altijd gepaard gaat met verduurzaming, wordt een positieve bijdrage geleverd aan de enorme woningbouwopgave in Nederland: tot 2040 is er volgens de overheid behoefte aan één miljoen nieuwe woningen. Circa vijftien procent daarvan zou via transformatie van veelal leegstaande kantoren en winkelpanden kunnen worden gerealiseerd.

Enorme potentie

Net als de organisatie van de vakbeurs, heeft ook Unilin Insulation de enorme potentie van het transformeren van bestaand vastgoed ontdekt. ‘Ontdekt’ is daarbij overigens niet helemaal het goede woord, want verschillende na-isolatie-oplossingen van Unilin Insulation zijn geschikt voor woningrenovatieprojecten én voor transformatieprojecten.

Vrijstaande woning

Voor renovatie- en transformatieprojecten waarbij de na-isolatie van buitenaf kan plaatsvinden, zijn Unilin Insulation-oplossingen geschikt die al jaren op grote schaal worden toegepast. Een mooi voorbeeld is de verduurzaming van een typische jaren zeventig-bungalow in het Noord-Hollandse dorp Vogelenzang. Omdat de vrijstaande woning met een oppervlak van maar liefst 450 m² slecht geïsoleerd was en daardoor over een laag energielabel beschikte, besloot de nieuwe eigenaar tot volledige na-isolatie van de gevels.

Lees verder

Handzaam product

Op de eerste verdieping koos hij voor Utherm Wall L Flex, op de begane grond voor een andere oplossing van Unilin Insulation: Utherm Wall K Gyp. Ook bij deze gevelplaten vormt een PIR-isolatielaag het belangrijkste onderdeel. Afhankelijk van de dikte van het PIR-deel, kan de R-waarde oplopen tot respectievelijk 7,90 m²K/W en 5,50 m²K/W. “Vooral met de Utherm Wall L Flex-platen moesten flinke oppervlakten worden bedekt”, vertelt Stijn Bavinck van Bavinck Atman & De Rooij Building Architecture Amsterdam (BAR-Amsterdam), dat het ontwerp en de uitvoering voor zijn rekening nam. “Ze werden op de bouwplaats aangeleverd in het standaardformaat van 1.200 x 600 mm en aan de buitenkant tegen de oneffen bakstenen gevel gemonteerd. We hadden er nog geen ervaring mee, maar het bleek een licht, slank en handzaam product dat makkelijk op maat kan worden gezaagd.

Loeistrakke ondergrond

Utherm Wall L Flex-platen zijn aan beide zijden voorzien van een meerlaags gasdicht laminaat en aan één zijde van een minerale wollaag van 25 mm. Mede daardoor kon volgens Bavinck een ‘loeistrakke ondergrond’ worden gecreëerd oor het sluitstuk van het renovatieproject: een open gevelsysteem van hout. “De bungalow is daardoor straks niet alleen weer futureproof en energiezuinig, maar oogt dankzij de houten gevels ook veel moderner en duurzamer.”

Twee vliegen in één klap

Dat geldt bijvoorbeeld voor Utherm Wall K Gyp, een oplossing die ideaal is voor projecten waarbij de na-isolatie van binnenuit moet plaatsvinden, bijvoorbeeld omdat de eigenaar van het kantoor- of winkelpand aan de buitenkant niets mag of wil veranderen. De Utherm Wall K Gyp-oplossing bestaat uit een PIR-isolatieplaat die aan beide zijden is bekleed met een meerlaags gasdicht laminaat en aan één zijde is voorzien van een gipskarton afwerkplaat van 12,5 mm. Met isolatie en afwerking in één, kunnen bij een binnenmuur daardoor twee vliegen in één klap worden geslagen.

Na-isolatie zoldervloeren

Ook voor daken en vloeren heeft Unilin Insulation oplossingen bedacht die voorzien in na-isolatie van binnenuit. Utherm Attic L OSB is daar een goed voorbeeld van: in dit geval is de PIR-isolatieplaat aan beide zijden bekleed met een meerlaags gasdicht laminaat en aan één zijde voorzien van een OSB vezelplaat van 12 mm. Bij zowel renovatie- als transformatieprojecten maakt die combinatie deze oplossing zeer geschikt voor de na-isolatie van zoldervloeren.

Dat wordt momenteel onder andere duidelijk bij een groot renovatieproject in IJmuiden, waar in opdracht van Woningbedrijf Velsen bij bijna 270 sociale huurwoningen onder andere na-isolatie van de zoldervloer plaatsvindt. In combinatie met onder andere een nieuwe geïsoleerde voordeur en geïsoleerde gevels zijn alle woningen mede dankzij de na-isolatie van de zoldervloer straks veel energiezuiniger: het gemiddelde energielabel maakt een flinke sprong naar Energielabel B.

Zo goed als naadloos

Volgens werkvoorbereider Jos Meijer van bouwbedrijf Heembouw werd voor de zoldervloer gezocht naar een hoogwaardige isolatieplaat die eenvoudig kan worden toegepast op een betonnen vloer. “De Utherm Attic L OSB-platen waar we in goed overleg met de experts van de bouwmaterialenleverancier voor hebben gekozen, passen perfect in het renovatieproject. We verlijmen ze op de betonnen ondergrond. En dankzij de tand- en groefverbinding aan de vier zijden van de 12 millimeter dikke houtvezelplaat aan de bovenkant, is het resultaat een zo goed als naadloze vloer. Dankzij de PIR-laag eronder, isoleert die bovendien uitstekend.”

ISDE-subsidie

Een van de blikvangers in de stand op de vakbeurs Renovatie & Transformatie is de grote troef van Unilin Insulation bij het renoveren én isoleren van woningdaken: de Usystem Roof Reno-serie. Net als alle andere oplossingen komt die ook in aanmerking voor ISDE-subsidie. Voorzien van drie tengels, zijn Usystem Roof Reno-dakelementen bovendien constructief zo sterk dat er altijd ruimte kan worden gecreëerd voor een prefab ruwbouw dakkapel of zonnepanelen. Het aantal grootschalige renovatieprojecten waarbij een woningcorporatie koos voor een combinatie van deze Unilin Insulation-oplossingen, is inmiddels allang niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Begrijpelijk, want op die manier gaan lagere energiekosten gepaard met meer ruimte voor de bewoners, weet ook rayonmanager Joost Blaauw van Unilin Insulation. “De keuze valt vaak op Usystem Roof Reno Flex. Deze elementen zijn aan de binnenzijde voorzien van een laagje glaswol, dat oneffenheden opvangt en voorkomt dat er een valse spouw ontstaat. Ideaal dus voor het na-isoleren op een bestaand dakbeschot.”

Het verschil maken

Blaauw kijkt uit naar de gesprekken met professionals op de vakbeurs. “Of het nu gaat om de na-isolatie van daken, gevels of vloeren: bij zowel renovatie als transformatie kunnen wij met onze passende oplossingen echt het verschil maken. Nu en in de toekomst.”

Unilin Insulation is aanwezig op de vakbeurs Renovatie & Transformatie die op 14, 15 en 16 mei 2024 plaatsvindt in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Professionals zijn van harte welkom in de stand met nummer B065, om kennis te maken met een groot aantal na-isolatie-oplossingen van Unilin Insulation die geschikt zijn voor zowel renovatie als transformatie.

UNILIN Insulation bv
Beneluxstraat 1
5061 KD Oisterwijk
T +31(0)13 523 13 13
E info.nl@­unilin.com

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur