Meer zonnepanelen van Hollandse bodem

‘Te afhankelijk van China’

Zonnepanelen komen nu nog vooral uit China en dat is een risico, vindt de Europese Unie. In 2030 moet veertig procent van de panelen van eigen bodem komen. Nederlandse ondernemers zetten hun zinnen nu al op meerdere fabrieken.

Lees verder

Op dit moment zijn we erg afhankelijk van China voor de levering van zonnepanelen: zo’n 80 procent komt daar vandaan. En wordt de handelsrelatie met China verstoord, dan stokt die levering mogelijk. Het is een risico voor de transitie naar duurzame energie.

Een reëel risico, want er zijn spanningen tussen China en het Westen. Zorgen over mensenrechtenschendingen, handelsovereenkomsten, territoriale aanspraken en veiligheidskwesties hebben geleid tot diplomatieke conflicten, sancties en politieke onrust tussen beiden.

Afhankelijkheid is wapen

Louise van Schaik, expert in geopolitiek en energietransitie bij instituut Clingendael, waarschuwt dan ook dat China onze afhankelijkheid van hun zonnepanelen als wapen kan inzetten. “Zonnepanelen zijn cruciaal”, zegt ze. “We willen zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af. En daar hebben we ook internationale afspraken over gemaakt. Een land dat tachtig procent van onze zonnepanelen levert, heeft macht over ons. Die macht kan misbruikt worden en dat moeten we niet willen.”

Van Schaik ziet ook kansen: “We zijn in de EU heel sterk in groene technologie zoals zonne-energie en waterpompen. We lopen ver voor op andere landen en kunnen daarvan profiteren. De markt wordt de aankomende jaren alleen maar groter. Die kans moeten we dus grijpen.”

Subsidies, subsidies

Dat moet mede gebeuren dankzij subsidies, die de EU wil vrijmaken voor de productie van zonnepanelen op eigen bodem en via de recent uitgebrachte ‘Net Zero Industry Act’. Ook in China en de VS werd de sector groot dankzij overheidssteun. Dankzij goedkope arbeidskrachten werd China bovendien veruit de grootste speler.

Nederlandse ondernemers zien alvast kansen. Op dit moment worden er al enkele tienduizenden panelen per jaar gemaakt in Nederland, bijvoorbeeld door het bedrijf Solarge. Maar er is ruimte voor meer. Uit onderzoek van advieskantoor Deloitte blijkt dat we genoeg daken hebben om 270 miljoen panelen te plaatsen. Nu zijn het er zo’n 50 miljoen.

Fabriek in Weert

In Weert wordt inmiddels dan ook de laatste hand gelegd aan een nieuwe fabriek voor zonnepanelen van het bedrijf Solarge. “Vanaf half mei hopen we hier driehonderd panelen per dag in een shift te realiseren”, zegt directeur Jan Vesseur. “En uiteindelijk willen we naar meer dan duizend panelen per dag.”

Robots gaan een groot deel van het werk doen, maar nu gaat dat nog handmatig. “We doen nu per dag zo’n drie tot vier panelen.” Panelen van Hollandse bodem, al is de zonnecel, een belangrijk onderdeel, nog altijd ingekocht in China. “China beheerst de markt bijna volledig.”

Meer fabrieken

De Chinese invloed moet veranderen. Een aantal bedrijven uit de Nederlandse zonnepanelenbranche, waaronder Solarge en toeleverancier Compoform, hebben zich verenigd in een consortium, SolarNL. De komende jaren moeten er meer fabrieken gebouwd worden in Nederland. Op dit moment wordt daar nog financiering voor opgehaald. Daarom kan nog niet worden gezegd wanneer of hoeveel fabrieken er moeten verschijnen.

Nederlandse panelen zijn beter

Nederlandse zonnepanelen zijn ook nog eens beter dan Chinese, zegt Max Hamm, ceo van Compoform. “Wij kunnen lichtgewicht zonnepanelen maken die goed renderen en eenvoudig te recyclen zijn”, beweert hij. Chinese panelen zijn daarentegen zwaarder: “Je kunt minder Chinese panelen op een dak leggen, omdat het dak dat qua gewicht niet aankan. Ook zijn de panelen minder goed te recyclen”, zegt de ondernemer. Ook Van Schaik bevestigt dat Nederlandse panelen beter zijn: “We zijn veel verder in onderzoek en technologie”, aldus de kenner.

Bron: RTL Nieuws

Foto: Mischa Frank op Unsplash

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur