Duurzaam denken, wonen en leven: we kunnen er niet meer omheen. Vooral de laatste tien jaar is een nieuw tijdperk van groen denken ingeluid. Regeringen over de hele wereld hebben steeds ambitieuzere klimaatstrategieën uitgerold, terwijl bedrijven een duurzaam strategie tot een integraal onderdeel van hun bedrijf hebben gemaakt. Maar te midden van een storm van al deze initiatieven en internationale klimaatconferenties, is het gemakkelijk om te vergeten wie eigenlijk de eerste stappen naar een schonere toekomst hebben gezet… namelijk wij, de mensen.
Het waren tenslotte niet de bedrijven die besloten om hun toeleveringsketens groener te maken, maar de mensen die er werken. En het waren niet de politici die besloten om de opwarming van de aarde af te remmen, maar de kiezers die hen verkozen. Sterker nog, tot op de dag van vandaag zijn het de kleine (en minder kleine) beslissingen die we elke dag nemen die echt hoop geven op het herstellen van het evenwicht van ons gezamenlijke huis – en hoe kun je beter beginnen dan met je eigen huis? Door milieuvriendelijke materialen en energiezuinige ontwerpen te gebruiken, kun je helpen je ecologische voetafdruk te verkleinen terwijl je een unieke en prachtige ruimte creëert.
Een duurzaam huis bouwen begint met zorgvuldig plannen. Hier zijn vier dingen waar je rekening mee moet houden als je je milieuvriendelijke oase aan het ontwerpen bent:
Bij het bouwen van een duurzaam huis gaat het niet alleen om het verminderen van energieverbruik en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het gaat ook om het gebruik van duurzame materialen die de milieu-impact van het bouwproces minimaliseren en de gezondheid van de bewoners op lange termijn bevorderen. Hier zijn enkele voorbeelden van duurzame materialen die je kunt gebruiken om een groenere ruimte te bouwen. Het gebruik van gerecycled aluminium, teruggewonnen hout en gerecycled plastic vermindert niet alleen de hoeveelheid afval, maar creëert ook een unieke, industriële look voor je huis. Bamboe is een snel hernieuwbare grondstof is sterk, licht en perfect voor vloeren, kasten en meubels. Bovendien is het duurzamer dan traditioneel hardhout. Als je op zoek bent naar een groener alternatief voor traditioneel beton, is hennepbeton een geweldige optie. Het is lichtgewicht, ademend en biedt uitstekende isolatie. Om te overwegen: Hoewel het gebruik van duurzame materialen voor je huis veel voordelen heeft, zijn er ook enkele potentiële problemen waar je rekening mee moet houden. Duurzame materialen zijn niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen duurder zijn dan traditionele materialen. Bovendien zijn sommige materialen minder duurzaam of vereisen ze meer onderhoud. Veiligheid en regelgeving kunnen ook een punt van zorg zijn, omdat sommige materialen mogelijk niet voldoen aan de lokale bouwvoorschriften of extra veiligheidsmaatregelen vereisen. Tot slot kan het vinden van aannemers met ervaring in het gebruik van duurzame materialen een grotere uitdaging zijn en meer onderzoek en planning vereisen.
Hernieuwbare energie is een essentieel onderdeel van elk duurzaam huis. Zonne-energie, windenergie en geothermische energie zijn allemaal geweldige opties voor het opwekken van schone energie voor je huis. Zonnepanelen kunnen op het dak van je huis worden geïnstalleerd om de energie van de zon op te vangen, terwijl windturbines kunnen worden gebruikt om elektriciteit op te wekken in gebieden met constante wind. Geothermische energie maakt gebruik van de natuurlijke warmte van de aarde om je huis te verwarmen en te koelen, waardoor het een bijzonder effectieve optie is voor huizen in koudere klimaten. Om te overwegen: De kosten van installaties voor hernieuwbare energie kunnen hoog oplopen, maar vergeet niet dat veel landen en regio’s belastingvoordelen en stimuleringsmaatregelen bieden die de totale kosten aanzienlijk verlagen. Naast de hoge initiële kosten zijn er nog andere nadelen, zoals doorlopend onderhoud, weersafhankelijkheid en soms lastige wettelijke vereisten. Ondanks deze risico’s vinden veel huiseigenaren dat de voordelen van hernieuwbare energie opwegen tegen de mogelijke nadelen.
Goede isolatie helpt de hoeveelheid energie te verminderen die nodig is om je huis te verwarmen en te koelen, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op de energierekening. Daarom is het bij het kiezen van isolatiematerialen belangrijk om te kijken hoe effectief ze zijn in het tegenhouden van warmtestromen. Naast traditionele isolatiematerialen zijn er ook verschillende innovatieve isolatieoplossingen beschikbaar voor duurzame huizen. Om te overwegen: Een materiaal kiezen dat als duurzaam wordt beschouwd, is niet altijd de meest voor de hand liggende keuze. Glasvezel bijvoorbeeld (het meest gebruikte materiaal voor isolatie) scoort vrij hoog op het gebied van duurzaamheid vanwege de duurzaamheid, het energiezuinige productieproces en het feit dat het hoofdingrediënt silicazand is – een overvloedige bron. Denk ook aan de omgeving van je huis, want sommige duurzame isolatiematerialen, zoals wol, kunnen ongedierte zoals knaagdieren en insecten aantrekken.
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de lokale impact van je huis op de natuurlijke omgeving. Dit kan maatregelen inhouden zoals het gebruik van waterbesparende armaturen, het integreren van groene daken en levende muren en het minimaliseren van het gebruik van schadelijke chemicaliën en materialen. Daarnaast is het kiezen van waterdoorlatende oppervlakken voor opritten en voetpaden mogelijk niet geschikt in gebieden met veel voetgangers- of voertuigverkeer, omdat ze minder duurzaam kunnen zijn dan traditionele materialen.
Klik hier voor meer informatie…
Alcoalaan 1
5151 RW Drunen
The Netherlands
T +31(0)416 386 100
E info@hydro.com
Google+